Hoe compenseren wij onze CO₂-uitstoot?

De productie van broeikasgassen volledig stoppen zou natuurlijk het beste zijn voor ons klimaat. Dat is echter niet overal onmiddellijk mogelijk. Toch moeten we nu ingrijpen om de opwarming van de aarde te stoppen. Daarom is CO₂-compensatie, net zoals CO₂-reductie, een belangrijke stap in ons holistisch klimaatbeleid.

Hoe werkt CO₂-compensatie?

De effectieve werking van de compensatiemethode is te wijten aan het feit dat de broeikasgasconcentratie in de atmosfeer overal ter wereld hetzelfde is. Broeikasgassen, zoals CO₂, verspreiden zich namelijk gelijkmatig in de atmosfeer, waardoor het dus niet belangrijk is waar men de uitstoot vermindert. Het is het globale plaatje dat telt. Emissies die op een bepaalde plaats niet vermeden kunnen worden, kunnen op een andere plaats gecompenseerd worden door klimaatbeschermingsprojecten. Op die manier kan men de CO₂-uitstoot compenseren. De grote meerderheid van die klimaatbeschermingsprojecten worden opgezet in ontwikkelingslanden, omdat de CO₂-uitstoot daar vrij hoog ligt en makkelijker vermeden kan worden. Bovendien helpen dergelijke projecten ook om plaatselijke leefomstandigheden te verbeteren.

Wij hebben 100% van onze uitstoot gecompenseerd

Al onze uitstoot vanaf 1 oktober 2020 hebben wij volledig kunnen compenseren door financiële steun te bieden aan het volgende project van ClimatePartner. Hiermee hebben we niet alleen onze uitstoot gecompenseerd, maar ook de mensen van Cambodja voorzien van schoon drinkwater en een gezonder leven. Bij de keuze van dit project hebben wij bewust het hoogste kwaliteitsstandaard - de Gold Standard -  genomen zodat onze volledige uitstoot daadwerkelijk gecompenseerd kon worden.

Zuiver water dankzij een natuurlijke filtertechnologie

Projectnorm: Gold Standard VER (GS VER)
Regio: Kompong Chnang, Cambodja
Geverifieerd door Bureau Veritas Certification Holding SAS

Klimaatbeschermingsproject: zuiver drinkwater in Cambodja

Dit project van ClimatePartner voorziet 1,7 miljoen mensen in Cambodja van zuiver drinkwater door de installatie van keramische waterfiltersystemen. Dergelijke filtersystemen zijn gebaseerd op een eeuwenoude methode, waarbij het water door aardewerk sijpelt om het te zuiveren. De poriegrootte van dat aardewerk is zo klein dat tot 99,99% van de bacteriën en vervuilende stoffen uit het water worden gefilterd. Elk uur sijpelt 2 tot 3 liter water door het keramische vat in de opslagtank. Ongeveer 325.000 huishoudens hebben zo’n filter ontvangen. Dat is genoeg om de behoeften van een gezin van vijf te dekken.

Dankzij deze waterfiltersystemen is het niet meer nodig om het water te koken met hout of houtskool. Daardoor neemt de luchtvervuiling en de CO₂-uitstoot af, worden de brandstofkosten lager en zijn de bedreigde bossen van Cambodja beter beschermd tegen ontbossing. De filters zijn doeltreffend, goedkoop, onderhoudsvrij, gemakkelijk te gebruiken en bevatten geen chemicaliën. Bovendien worden de filters ter plaatse geproduceerd, waardoor zowel de productie als het transport ervan inkomensmogelijkheden biedt aan de lokale bevolking.

Informatie